NÜKLEER ENERJİ SANTRALLERİNE HALKIN BAKIŞI: AKKUYU(MERSİN) ÖRNEĞİ

Author :  

Year-Number: 2017-5
Language : null
Konu :
Number of pages: 150-164
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Türkiye’nin enerji talebi son 40 yılda sosyal, ekonomik ve toplumsal gelişmelere bağlı olarak artmıştır. Bu talebin karşılanması ve sürdürülebilir kalkınma için enerji üretimi ile enerji kaynaklarında çeşitliliğin arttırılması ihtiyacı ortaya çıkmıştır. Bu nedenle nükleer enerji ile ilgili sosyal, siyasal ve ekonomik tartışmalar başlamış ve bu tartışmalar uzun yıllar süregelmiştir. Bu tartışmalara bağlı olarak Türkiye’de yıllarca herhangi bir nükleer enerji santrali kurulamamıştır. Nükleer enerji santralinin yapılması konusunda karar alındıktan sonra bu santrallerden ilkine mersin Akkuyu mevkiinde yapılmaya başlanmıştır. Araştırma alanında nükleer santrale karşı halkın nasıl bir tutum sergilediği sosyal kabul anlamında büyük önem taşımaktadır. Yörede Akkuyu nükleer santrali hakkındaki halkın düşüncesi, ilgisi ve bilinç düzeyini ortaya koyabilmek için bir anket uygulaması yapılmıştır. Anket sonuçları SPSS yazılımında değerlendirilmiştir. Yöre halkının nükleer santral konusunda olumsuz görüşlerinin olduğu saptanmış ve konu ile ilgili önerilerde bulunulmuştur.

Keywords

Abstract

The energy demand of Turkey increased in the last 40 years depending on social, economic, and social development. For fulfilment of this demand and to sustainable development, it emerged the need to generation of energy and increase diversity of energy sources. Therefore social, political and economic discussions has begun related to nuclear energy and this discussions continue for along years. Owing to these discussions any nuclear power plant hasn’t been established in Turkey for years. After the decision on conducting of nuclear power plant, the first of these plants was conducting in Akkuyu location. It is of very important in terms of social acceptance that demonstrate how an attitude of the people to the nuclear power plant in research area. A survey application was conducted in research for understanding of idea, interest and awareness level of public about Akkuyu nuclear plant. The results of this survey was evaluated in SPSS software. It was found that negative opinion of local people about nuclear power plants and suggestions were made on the subject.

Keywords


  • Akkoyunlu, A. (2006). Türkiye'de Enerji Kaynakları ve Çevreye Etkileri. Türkiye'de Enerji ve Kalkınma Sempozyumu (s. 131-145). İstanbul: Türkiye Nükleer Teknoloji Platformu.

  • Arvai, J. L., Campbell, V. E., Baird, A., & Rivers, L. (2004). Teaching Students to Make Better Decisions About The Environment: Lessons From The Decision Sciences. Journal Of Environmental Education, 36(1), 33-44.

  • Bobat, A. (2006). Akkuyu Nükleer Santrali Üzerine Bir Anket ve Düşündürdükleri. Türkiye 10. Enerji Kongresi (s. 289-299). İstanbul: Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi.

  • Ceritli, İ. (2001). Çevreci Hareketin Siyasallaşma Süreci. Çanakkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 25(2), 213-226.

  • Çakıcı , A. C., & Yılmaz, B. E. (2012). Mersin'deki Otel Çalışanlarının Nükleer Kaygıları, Çevresel Yaklaşım ve Çevreci Tüketim Eğilimleri Üzerine Bir Araştırma. Çağ University Journal of Social Sciences,

  • Çiçek, M. E. (2012). Sürdürülebilir kalkınma Çerçevesinde Türkiye'nin Enerji Politikaları ve Nükleer Gereklilik. Ankara: Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Kamu Yönetimi Anabilim Dalı Kentleşme ve Çevre Sorunları Bilim Dalı.

  • Çolakoğlu, T. (2000). Sporun Topluma Yaygınlaştırılmasında Medyanın Etkisi (güreş örneği). Gazi Üniversitesi. Ankara: Gazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü.

  • Ediger, V. Ş., & Kentmen, Ç. (2010). Enerjinin Toplumsal Boyutu ve Türk Halkının Enerji Tercihleri. Mülkiye Dergisi, 34(268), 281-300.

  • Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı. (2016, 01 09). Akkuyu Nükleer Güç Santrali. Nükleer Enerji Proje Uygulama Dairesi Başkanlığı: http://nepud.enerji.gov.tr/tr-TR/Sayfalar/Akkuyu-Nukleer-GucSantrali----- adresinden alındı

  • Gürbüz, Ö. (2010). Elektirik Enerjisi Üretiminde Rüzgar İle Nükleer Enerji Kaynaklarının Maliyet Yönünden Karşılaştırılması. İstanbul: Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı Üretim Yönetimi ve Pazarlama Bilim Dalı.

  • Mahmutoğlu, A., & Seçer, F. (2008). Çevre Açısından Jeotermal Enerji Kullanımı ve İl Özel İdarelerinin Sorumlulukları. Aksaray Üniversitesi İktisat ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 9-23.

  • Nükleer Akademi. (2016, 02 26). nukleerakademi.org. Nükleer Enerji: http://nukleerakademi.org/nukleer-enerji/dunyada-nukleer-enerji/ adresinden alındı

  • Özdemir, N. (2014). Sosyo Bilimsel Esaslar Çerçevesinde Sosyo Bilimsel Konuları Tartışmak Tutumları Nasıl Etkiler? Nükleer Santraller. International Periodical For The Languages, Literature and History of Turkish or Turkic, 9(2), 1197-1214.

  • Özdemir, N., & Çobanoğlu, E. O. (2008). Türkiye'de Nükleer Santrallerin Kurulması Kurulması ve Nükleer Enerji Kullanımı Konusundaki Öğretmen Adaylarının Tutumları. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 34, 218-232.

  • Palabıyık, H., Yavaş, H., & Aydın, M. (2010). Türkiye'de Nükleer Santral Kurulabilir Mi ? Çatışmadan Uzlaşıya: Türkiye'de Nükleer Enerji Projelerinde Sosyal Kabul Sorunu ve Halkın Reddetme Sendromunun Araştırıması. Girişimcilik ve Kalkınma Dergisi, 5(2), 175-201.

  • Saygın, H., Küpeli, T., Küçükşahin , A., & Demir, A. (2006). Güvenlik Boyutunda Nükleer Enerjinin Sorunları ve Türkiye. Güvenlik Stratejileri Dergisi, 1(3), 7-20.

  • Temurçin, K., & Aliağaoğlu, A. (2003). Nükleer Enerji ve Tartışmaları Işığında Türkiye'de Nükleer Enerji Gerçeği. Coğrafi Bilimler Dergisi, 25-39.

  • Türkiye İstatistik Kurumu. (2016, 04 09). TÜİK. Merkezi Dağıtım Sistemi: https://biruni.tuik.gov.tr/medas/?kn=95&locale=tr adresinden alındı

  • Yavuzaslan, K. (2009). Türkiye'nin Enerji Politikaları ve Nükleer Enerji İhtiyacı. İstanbul: İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics