YÜKSEK LİSANS ÖĞRENCİLERİNİN BİLİMSEL ARAŞTIRMA SÜRECİNDE KARŞILAŞTIKLARI ZORLUKLAR

Author :  

Year-Number: 2018-6
Language : null
Konu :
Number of pages: 74-85
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Bu araştırmada, lisansüstü öğrenim gören öğrencilerin bilimsel araştırma sürecinde karşılaştıkları zorlukların tespit edilmesi ve karşılaşılan zorlukların çözümüne yönelik öğrenci önerilerinin alınması amaçlanmıştır. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması deseni kullanılmıştır. Araştırmanın örneklem grubunu Türkiye’nin batısında yer alan bir üniversitede Türkçe Eğitimi ve Yabancı Dil olarak Türkçenin Öğretimi bilim dallarında öğrenim gören yüksek lisans öğrencileri oluşturmaktadır. Araştırmada yarı yapılandırılmış görüşme formu uygulanmış olup araştırmada elde edilen veriler içerik analizi yöntemiyle analiz edilmiştir. Araştırmanın bulgularına göre; yüksek lisans öğrencilerinin bilimsel araştırma sürecinde sırasıyla kaynaklara ulaşma, uygulama yapma, verilerin toplanması ve analizi, örnekleme ulaşma, yöntem belirleme, danışman ile iletişim, giriş bölümünün yazımı, zaman yönetimi, SPSS kullanımı gibi konularda zorlandıklarını dile getirmişlerdir. Bu zorlukların aşılabilmesi içinse uygulamaya daha fazla yer verilmesi, yabancı dil sorunun çözülmesi, veri tabanlarına ulaşım imkânlarının iyileştirilmesi gerektiğini ifade etmişlerdir.

Keywords

Abstract

In this research, it is aimed to determine the difficulties encountered in the scientific research process of the students who are studying at the graduate school and to take the student suggestions for solving the difficulties encountered. Case study was used in this study. The sample of the study at a university located in the west of Turkey and the Turkish Education Turkish Teaching as a Foreign Language constitutes graduate students studying in the sciences. The research sample group constitutes master students in Turkish Education and Teaching Turkish as a Foreign Language department at a university located in the west of Turkey. Semi-structured interview form was applied in the study and the data obtained in the research were analyzed by content analysis method. According to the findings of the research; master students stated that have difficulties in reaching and applying resources, collecting and analyzing data, reaching sampling, setting method, communicating with advisor, writing the introduction part, time management, using SPSS in the scientific research process respectively. In order to overcome these difficulties, they expressed that application should be given more space, foreign language problem must be solved and access to databases should be improved.

Keywords


  • Araştırma sonucunda, yüksek lisans öğrencilerinin bilimsel araştırma sürecinde sırasıyla;“kaynaklara ulaşma”, “uygulama yapma” ve “yabancı dil” konularında zorlandıklarıbelirlenmiştir. Katılımcıların zorlandıkları diğer konular olarak “verilerin toplanması ve analizi”,“örnekleme ulaşma”, “yöntem belirleme”, “danışman ile iletişim”, “giriş bölümünün yazımı”,“zaman yönetimi”, ”SPSS kullanımı” gibi konularda zorluk çektikleri görülmektedir. Aslan’ın(2010) araştırmasında öğrencilerin araştırma yöntem ve teknikleri, ölçme ve değerlendirme,istatistik, nitel ve nicel araştırma yöntemleri, test geliştirme, araştırma etiği ve yabancı dilkonularında kendilerini yetersiz gördükleri ifade etmiştir. Sezgin, Kavgacı ve Kılınç’ın (2011)eğitim yönetimi ve denetimi alanında yüksek lisans ve doktora öğrenimi gören öğrenciler ileyürüttükleri araştırmada, bu çalışmada olduğu yabancı dil konusunun lisansüstü eğitimde önemli bir sorun olduğu tespit edilmiştir.

  • Katılımcıların makale ve tez yazım deneyimlerine ilişkin bulgular analiz edildiğinde, dersaşamasının ikinci döneminde olan öğrencilerin diğerlerine göre tez yazımında zorluklarlakarşılaşma endişelerinin fazla olduğu görülmüştür. Bilimsel araştırma yöntemleri dersini birdönemdir alan 6 öğrenciden 5’inin lisans döneminde makale yazma deneyimi olmadığı tespitedilmiştir. Arabacı ve Akıllı’nın (2013) lisansüstü öğrenimde öğrenci soruları üzerine yaptıklarıçalışmada, öğrenci sorunları yönetsel, programa dayalı, danışmana dayalı, ekonomik ve aileselsorunlar olmak üzere beş başlık altında incelenerek yaşanan sorunlar tespit edilmiştir. Özmenve Güç’ün (2013) doktora eğitiminde yaşanan zorlukları tespit etme amaçlı yapılançalışmalarında, genellikle fazla iş yükü ve akademik çalışmalara zaman ayıramama gerekli danışman desteğini almama, yabancı dil yetersizliği gibi zorluklar tespit edilmiştir.

  • Yüksek lisans aşamasında ülkenin sorunlarına çözüm bulunabilmeli, ülkenin kalkınmasınayönelik araştırmalar yapılması konusunda derse giren ve danışmanlık yapan öğretim üyeleriöğrencilere yol göstermelidir (Aydoğan, 2000). Lisansüstü eğitim belli bir öğretim sürecindegerçekleşen, uzmanlık isteyen bir alan olarak görülmektedir (Varış, 1984). Yüksek lisans, lisanseğitiminden farklı olduğu için yüksek lisans öğrencileri danışmanı tarafından bilimsel süreçlerigeliştirebilme adına en iyi şekilde yönlendirilmelidir (Sezgin, Kılınç, Kavgacı, 2012). Araştırmadayüksek lisans öğrencilerinin yüksek lisans aşamasında yaşadıkları sıkıntılar görülse de busüreçte yüksek lisans derslerine giren öğretim elemanlarının sıkıntıları da gözardı edilmemelidir.

  • Arabacı, İ. ve Akıllı, C. (2013). Lisansüstü öğretimde öğrenci sorunları. VI. Ulusal Lisansüstü Eğitim Sempozyumu Bildiriler Kitabı içinde, Sakarya, 124-133.

  • Aslan, C. (2010). Türkçe eğitimi programlarında lisansüstü öğrenim gören öğrencilerinakademik özyeterliklerine ilişkin görüşleri. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 10(19), 87-115.

  • Aydoğan, İ. (2000). Öğretim üyelerinin lisansüstü eğitim konusunda görüşleri. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi, 6(23), 411-430.

  • Büyüköztürk, Ş., Çakmak, E., Akgün, Ö., Karadeniz, Ş. ve Demirel, F. (2014). Bilimsel araştırma yöntemleri (17. Baskı). Ankara: PegemA Yayıncılık.

  • Gazi, Z. A. ve Aksal, F. A. (2011). Handbook of online pedagogy. Germany: LAP.

  • Günay, D. (2012). Türk yükseköğretiminin yeniden yapılandırılması bağlamında sorunlar, eğilimler, ilkeler ve öneriler – I. Yükseköğretim ve Bilim Dergisi, 1(3), 113-121.

  • Koral Gümüşoğlu, E. (2017). Yükseköğretimde dijital dönüşüm. Açıköğretim Uygulamaları ve Araştırmaları Dergisi, 3(4), 30-42.

  • Özer, M., Gür, B. S. ve Küçükcan, T. (2011). Kalite güvencesi: türkiye yükseköğretimi için stratejik tercihler. Yükseköğretim ve Bilim Dergisi, 1(2), 59-65.

  • Özmen, Z. & Güç, F. (2013). Doktora eğitimi ile ilgili yaşanan zorluklar ve baş etme stratejileri: Durum çalışması. Yükseköğretim ve Bilim Dergisi, 3(3), 214-219.

  • Sezgin, F., Kavgacı, H. ve Kılınç, A. Ç. (2011). Türkiye’de eğitim yönetimi ve denetimi lisansüstü öğrencilerinin öz değerlendirmeleri. Yükseköğretim ve Bilim Dergisi, 1(3), 161-169.

  • Şen, Z. (2013). Türkiye’de yüksek lisans ve doktora eğitimi kalitesinin iyileştirilmesi için öneriler. Yükseköğretim ve Bilim Dergisi, 3(1), 10-15.

  • Tezsürücü, D. ve Aybarç Bursalıoğlu, S. (2013). Yükseköğretimde değişim: kalite arayışları. KSÜ Sosyal Bilimler Dergisi, 10(2), 97-108.

  • Varış, F. (1984). Lisansüstü düzeyde eğitim elemanı yetiştirme. Eğitim Bilimleri Sempozyumu. Ankara Üniversitesi: Eğitim Bilimleri Fakültesi Yayınları, 49-54.

  • Yıldırım, A. ve Şimşek, H. (2013). Sosyal bilimlerde nitel araştırma yöntemleri. Ankara: Seçkin Yayıncılık.

  • YÖK Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği. (1996). Resmi Gazete, 22683, 1 Temmuz 1996.

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics