Türkçe ve İngilizce Öğretim Kitaplarına Karşılaştırmalı Bir Bakış: Konuşma Becerisi Örneği

Author :  

Year-Number: 2020-10
Language : Türkçe
Konu : Türkçe Eğitimi, Yabancılara Türkçe Öğretimi
Number of pages: 68-84
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Dünyadaki gelişmeler ile birlikte insanlar yaşadıkları çağın gereklerine uymak, çağın gerisinde kalmamak adına en az bir yabancı dil öğrenmeye çalışmaktadır. İnsanların yabancı dil öğrenme istekleri yabancı bir dili en iyi, hızlı ve etkili biçimde öğretebilmek için pek çok öğretim yöntem, teknik ve stratejisinin ortaya çıkmasını; dil öğretimi hususunda gerçekleştirilen bilimsel çalışmaların artmasını sağlamıştır. Yabancı dil öğretiminde büyük bir yeri olan konuşma becerisi iletişime geçmenin ilk adımı olduğundan öğretimi önemli bir hâl almaktadır. Dilin temel bir iletişim aracı olduğu düşünülürse konuşma becerisinin dilin başlıca unsurlarından biri olduğu anlaşılacaktır. Türk dilinin öğretiminde konuşma becerisinin kullanıldığı ders materyallerinden birisi de ders kitaplarıdır. Yabancı dil öğretiminde kabul görmüş dillerden biri olan İngilizce dilinin ders kitapları, Türkçenin yabancı dil olarak öğretiminde kullanılan ders kitapları ile karşılaştırılarak benzerlik ve farklılıklar tespit edilebilecektir. Çalışmaya konu edilmek üzere Türkçenin yabancı dil olarak öğretiminde kullanılan “Yedi İklim Türkçe Öğretim Seti-B1” ile İngilizcenin yabancı dil olarak öğretiminde kullanılan “New Language Leader-Intermediate” kitapları seçilmiştir. Bu kitaplar konuşma becerisi bakımından değerlendirilmiştir. Nitel araştırma yöntemlerinden doküman incelemesi yoluyla elde edilen veriler ışığında analiz yapılmıştır. Türkçe öğretim kitabındaki etkinlik sayısının yetersiz kaldığı sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca İngilizce öğretim kitabında yer verilen ‘sesletim’ alanına Türkçe öğretim kitabında yer verilmemiştir. Çalışmada elde edilen sonuçlar doğrultusunda çeşitli öneriler getirilmiştir.

Keywords

Abstract

With the developments in the world, people try to learn at least one foreign language in order to comply with the requirements of the age they live in and not to fall behind. The desire of people to learn foreign languages is the emergence of many teaching methods, techniques and strategies in order to teach a foreign language in the best, fast and effective way; it has increased the scientific studies on language teaching. Speaking education is an important step since speaking skill, which has a great place in foreign language teaching, is the first step in communicating. Considering that language is a basic communication tool, it will be understood that speaking skill is one of the main elements of language. One of the course materials in which the speaking skill is used in teaching Turkish language is textbooks. Similarities and differences can be determined by comparing the textbooks of English language, which is one of the accepted languages in foreign language teaching, with the textbooks used in teaching Turkish as a foreign language. For the subject of the study, “Yedi Iklim Turkish Education Set-B1” used in teaching Turkish as a foreign language and “New Language Leader-Intermediate” books used in teaching English as a foreign language were selected. These books were evaluated in terms of speaking skill. Analysis was made in the light of the data obtained through qualitative research methods, document analysis. It is concluded that the number of activities in the Turkish teaching book is insufficient. In addition, the 'pronunciation' field in the English teaching book is not included in the Turkish teaching book. Various suggestions were brought in line with the results obtained in the study.

Keywords


  • Altunkaya, H. ve Erdem, İ. (2017). Yabancı dil olarak Türkçe öğrenenlerin okuma kaygıları ve okuduğunu anlama becerileri. Sakarya University Journal of Education, 7(1), 59-77.

  • Aksan, D. (2009). Her yönüyle dil: Ana çizgileriyle dilbilim. Ankara: Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Yayınları.

  • Aktaş, T. (2005). Yabancı dil öğretiminde iletişimsel yeti, Journal of Language and Linguistic Studies, Vol.1, April, 89-1004.

  • Arıcı, A. F., Sallabaş, M. E. ve Başaran, M. (2017). Türkçeyi yabancı dil olarak öğrenenlerin B2 seviyesi konuşma becerileri: dereceli puanlama ölçeği geliştirme çalışması, International Online Journal of Educational Sciences, 9 (2), 516–526.

  • Başar, U. (2016). Yunus Emre Enstitüsü Yedi İklim Türkçe setinin (Temel seviye: A1, A2) yapılandırmacılık bağlamında değerlendirilmesi, Aydın TÖMER, 2, 55-77.

  • Benhür, M. H. (2002). Türkçenin yabancılara öğretiminde tartışılmayan ana kavramlar (Yayımlanmamış Doktora Tezi) Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Türkçenin Eğitimi ve Öğretimi Anabilim Dalı, Ankara.

  • Bygate, M. (1987). Speaking. Oxford University Press.

  • Calp, M. (2010). Özel eğitim alanı olarak Türkçe öğretimi. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.

  • Creswell, J. W. (2013) Nitel araştırma yöntemleri. Ankara: Siyasal Kitabevi.

  • Çolak, M. (2018). Yabancı/ikinci dil olarak Türkçe konuşma becerisinin yedi iklim b1 düzeyi ders materyalleri üzerinden değerlendirilmesi (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Hacettepe Üniversitesi, Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü, Türkiyat Araştırmaları Anabilim Dalı, Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi Yüksek Lisans Programı, Ankara.

  • Demirel, Ö. (2012). Eğitimde program geliştirme, kuramdan uygulamaya. Ankara: Pegem A. Yayınları.

  • Demirel, Ö. ve Şahinel, M. (2006). Türkçe ve sınıf öğretmenleri için Türkçe öğretimi. Ankara: Pegem Akademi Yayınları.

  • Erdem, İ. (2014). Konuşma eğitimi: kuram, uygulama, ölçme ve değerlendirme. A. Güzel, H. Karatay, (Ed.), Türkçe öğretimi el kitabı içinde. Ankara: Pegem Yayınları.

  • Hattatioğlu, A. (2019). Türkçe, İngilizce ve Almanca yabancı dil öğretimi kitaplarının konuşma etkinlikleri bakımından karşılaştırılması (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Hacettepe Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı, Türkçe Eğitimi Yüksek Lisans Programı, Ankara.

  • Kalaycı, D. ve Durukan, E. (2019). Yabancı dil olarak Türkçe ve İngilizce öğretimi ders kitaplarının öğrenme alanları bakımından karşılaştırılması. Uluslararası Türkçe Edebiyat Kültür Eğitim Dergisi, 8(4), 2162-2177.

  • Keser, S. (2018). Yabancı dil olarak Türkçe öğretiminde konuşma becerisinin geliştirilmesinde karşılaşılan güçlükler (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Hacettepe Üniversitesi, Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü, Türkiyat Araştırmaları Anabilim Dalı, Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi Yüksek Lisans Programı, Ankara.

  • Korkmaz, Z. (1992). Gramer terimleri sözlüğü. Ankara: Türk Dil Kurumu Yayınları.

  • Özdemir, E. (1992). Güzel ve etkili konuşma. İstanbul: Remzi Kitabevi.

  • Özkan, M., Tören, H. ve Esin, O. (2006). Yükseköğretimde Türk dili. İstanbul: Filiz Kitabevi.

  • Sallabaş, M. E. (2012). Türkçeyi yabancı dil olarak öğrenenlerin konuşma kaygılarının değerlendirilmesi. Turkish Studies, Volume 7/3, Summer, 2199-2218.

  • Temizyürek, F. (2007). İlköğretim ikinci kademede konuşma becerisinin geliştirilmesi. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi, 40 (2), 113-131.

  • Tüm, G. (2014). Çok uluslu sınıflarda yabancı dil Türkçe öğretiminde karşılaşılan sesletim sorunları. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 29(2), 255-266.

  • Uçak, S. ve Gökçü, E. (2015). Yabancı dil olarak Türkçe öğrenen öğrencilerin konuşma becerisini geliştirme stratejileri (Erbil örneği) Journal of Turkish Language and Literature. 1(2), 221-228.

  • Ur, P. (1992). A course in language teaching. Cambridge, UK: Cambridge University Press.

  • Uzbek, A. (2019). Gazi TÖMER ile Interchange Fourth Edition kitaplarındaki konuşma etkinliklerinin konuşma becerisi bağlamında karşılaştırılması (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Nevşehir Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı, Yabancılara Türkçe Öğretimi Tezli Yüksek Lisans Programı, Nevşehir.

  • Yıldırım, A. ve Şimşek, H. (2011). Sosyal bilimlerde nitel araştırma yöntemleri. Ankara: Seçkin Yayıncılık.

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics